Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Отглеждане на плодове и зеленчуци с децата: здравословно и забавно

- Категории Майчинство , Новини


Знаят ли децата ви откъде идват вкусните плодове и зеленчуци, които ежедневно консумират? Познанието откъде идва храната е изключително важно за подрастващите малчугани, а също може да се превърне и в забавно и образователно преживяване. 

Отглеждането на храна, като засаждане на семена, например, учи децата как функционира природата, как се добива храната, а също ги учи и на отговорности. Тези дейности могат да помогнат дори на по-придирчивите малчугани да развият интерес към плодовете и зеленчуците, които в ежедневието си не консумират. 

Как създадете собствена зеленчукова/плодова градина?

Можете да изградите с децата си градина, независимо дали живеете в малък апартамент без балкон или в къща с голяма градина. 

Ето и няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да започнете:

1. Всичко, от което се нуждаете, е малък пластмасов контейнер или саксия за растения. Ако живеете в къща с двор, тези предмети няма да са ви необходими. Обособете малко пространство за работа, за да можете да улесните децата и да взимат активно участие във всички дейности по отглеждането.

2. Колкото по-бързо децата видят резултат от усилията си, толкова по-любопитни и нетърпеливи ще стават. Можете да започнете начинанието със зеленчуци, които вашето дете обича да консумира и също така, растат бързо. Грахът, морковите, марулята и тиквичките са добър избор. 

3. Давайте свобода на детето си да поеме отговорност за грижата за своите семена. Разбира се, това не изключва вашата активна помощ, но същественото в това преживяване, е да им позволите да планират, поливат и плевят растенията сами.  

4. Нека вашите деца участват и в етапа на прибиране на реколтата. Една от най-забавните части от отглеждането на ваши собствени био плодове и зеленчуци, е брането и последващата подготовка и консумация.  

Ползи за децата от отглеждането на плодове и зеленчуци

Изследванията показват, че децата, които отглеждат собствена храна, са по-склонни да ядат плодове и зеленчуци и да продължат със здравословните хранителни навици - до края на живота си.

Малчуганите не само се учат как функционира природата, но също така изпитват удоволствие от отглеждането и консумацията на собствена храна.  Изграждането на по-задълбочени и съзнателни хранителни познания води и до по-здравословен начин на живот в дългосрочен план.

Свързани статии