Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Рязане на ноктите на бебето: всичко, което трябва да знаем

- Категории Майчинство , Новини

Точно като възрастните, бебетата също трябва да бъдат с поддържани тела, за да осигурят хигиена, свежест и комфорт. Освен редовните рутинни задачи, с които всеки родител на новородено се запознава, има и други, по-трудни „събития“, които трябва да се случват от време на време, като например грижа за ноктите на бебчо.

Бебешките нокти растат бързо и няма бебешки маникюристи, които да ви помогнат. Това е нещо, което всеки родител може лесно да направи у дома, използвайки подходящите консумативи. Преди да вземете бебешките инструменти за нокти, от съществено значение е нивото на изследване и подготовка, за да сте сигурни, че ще предпазите вашето мъниче по време на процеса.

Не се притеснявайте! Знаем, че рязането на ноктите на бебето за първи път може да изглежда малко страшно, но ние сме тук, за да споделим всичко, което знаем, и да ви помогнем. В тази статия ще разгледаме процеса на рязане на ноктите на малките бебета и ще отговорим на някои от най-често срещаните въпроси.

Защо рязането на ноктите на бебетата е толкова важно?

Поддържането на ноктите на най-малките чисто и в правилната дължина е важно за здравето и благосъстоянието им. Имайки предвид, че бебетата все още не контролират изцяло телата си, оставянето на ноктите им да порастат по-дълги може да доведе до болезнени драскотини по лицето им. Освен това, колкото по-дълги са ноктите, толкова повече мръсотия и микроби могат да съхраняват.

Като се има предвид, че през първата си година бебетата прекарват много време в пълзене по пода и по други повърхности, вероятно си давате сметка защо това не е идеален сценарий. Да не говорим, че е абсолютно любимо за бебетата да пъхат ръце в устата си поне няколко пъти на ден. Дългите бебешки нокти лесно могат да се превърнат в основната причина за бактериална инфекция или други опасни здравословни състояния.

Кога трябва да започнете да режете ноктите на бебето си?

Всяко бебе е уникално и различно, както и темпото и растежа на ноктите им. Въпреки това, в повечето случаи ноктите на бебето започват да растат, когато достигнат първия си месец. Това е времето, когато ще забележите, че нокътят става малко по-твърд с по- лесно забележим ръб. Втвърдяването на нокътя ще улесни много процеса на подрязване за вас.

Съвети как да режете лесно ноктите на бебето си.

Независимо от оборудването, което сте избрали, бихме искали да споделим с вас няколко полезни тайни, които ще направят изрязването на бебешки нокти по-лесен и приятен процес както за вас като родител, така и за малкото.

Опитвайки се да отрежете ноктите на новороденото си, най-вероятно ще откриете начин, който напълно работи за вас, за който никой никога не е говорил. И това е страхотно, тъй като ще сте се приспособили към рутинно рязане, с което и вие, и бебето сте съгласни... Въпреки това, за родителите, опитващи се за първи път, някои насоки и съвети могат да бъдат полезни.

По време на сън

Този трик може да изглежда малко несправедлив за вашето мъниче, но като се замислим, може би е единственият начин да си свършите работата (без проблеми). Ако забележите, че детето ви става изключително раздразнено и не може да остане спокойно, когато се опитвате да се доближите до ноктите, изчакайте времето за дрямка и опитайте отново. Ако сте достатъчно нежни и с малко късмет, те няма да се събудят и ще можете да минете през всичките им пръстчета. В този случай, няма да има обръщане или мърдане и подрязването ще се случи за миг. 

Бебешка ножица за нокти

Не можете да започнете рязането на бебешки нокти неподготвени. Изберете специални за бебето ножички и нокторезачки, които ще ви помогнат по пътя. Потърсете продукт, който може да работи както върху ноктите на ръцете, така и върху ноктите на краката, заедно с електрическа пила за нокти. Също така, е важно да се уверите, че машинката е тиха и няма да наруши спокойствието на вашето мъниче, като издавате страшни звуци. 

Вероятно един от най-лесните и ясни начини за решаване на проблема с бебешките нокти е чрез изпиляване на ноктите. Има обаче няколко недостатъка. Като начало, този метод обикновено отнема много повече време в сравнение с използването на бебешка нокторезачка. Освен това, е важно да се отбележи, че рискувате да закачите чувствителната кожа, или така наречения „живец“, ако не успеете да спрете навреме. 

Методи за разсейване

Ако рязането на ноктите на вашето бебе просто не е опция, тогава ще бъдете принудени да намерите творчески начини да го направите, докато е будно. Един от най-сигурните пътища към успеха, е като се възползвате от техниките за разсейване. Новородените често остават нащрек, тъй като заобикалящата ги среда все още е малко непозната и несигурна за тях. Когато правят това, те инстинктивно стискат юмруци, което означава, че достигането до ноктите им е просто невъзможно.

В такъв случай, е най-добре да оставите подстригването за друг път или да намерите начин да отпуснете детето си. Можете да направите това по много различни начини, които зависят от личността и характера им. Ако все още не сте сигурни какво привлича вниманието на вашето бебе веднага, това може да е малко по-трудно за вас.

Можем да помогнем, като предложим най-често срещаните начини за разсейване или моменти, когато бебето ви вероятно е малко по-спокойно. Например, веднага след баня повечето бебета са изключително спокойни. При някои бебета времето за къпане дори ги приспива, което прави нещата още по-лесни за вас. Дори и да са будни, ноктите са станали по-меки, благодарение на топлата вода и като се има предвид, че бебето ви не е раздразнено - имате зелена светлина за започване на процедурата.

Можете също така да опитате да ги разсеете с играчка, която те обичат. За този сценарий вероятно ще ви е необходима помощта на втори човек, който ще прави разсейването, докато режете внимателно ноктите. Друга възможност е да се опитате да ги разсеете с анимационен филм или звуци, с които не са свикнали и са по-непознати за тях, като птичи звуци или природна музика. Всичко може да работи, стига бебето ви да е достатъчно любопитно, за да фокусира вниманието си върху разсейването, а не върху страха от подрязване на ноктите.

Какво да направя, ако не успявам?

Не всеки ден е добър ден за рязане на бебешки нокти. Ще забележите, че понякога вашето мъниче просто няма да ви даде тази възможност и не можете да направите много по въпроса. В такива случаи е най-добре да използвате бебешки ръкавици, за да ги запазите в безопасност, въпреки дългите им нокти. Ръкавиците ще избегнат евентуално надраскване, докато бебето спи.

Готови ли сте да опитате?

Надяваме се, че споделяйки тази информация с вас, сме направили „рязане на бебешките нокти“ малко по-опростен и по-малко страшен. Първият път е длъжен да донесе известна несигурност и дискомфорт, но щом го преминете, ще забележите, че всеки път става по-малко стресиращ. Не го отлагайте, когато забележите, че е време. Може да предотвратите вредни и заплашителни моменти, като отрежете ноктите на новороденото си навреме. Всичко, което трябва да направите, е да направите първата стъпка с увереност!

Свързани статии