Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Съвети за безопасност на бебето

- Категории Майчинство , Новини

Няма нищо по-важно от здравето и безопасността на вашето мъниче. Като родител, най-важно е да му осигурите условия за спокойно и щастливо детство. Ето няколко полезни съвета за безопасността на вашето бебето.

Спането по гръб 

Според специалисти, бебетата трябва да спят по гръб. Така, те дишат спокойно и безпроблемно. Постарайте се да направите това техен навик – приспивайте ги, докато са легнали по гръб.

Също така, специалистите съветват да държите в стаята умерена температура около 23 градуса.

Дрънкалки без дребни елементи

Въпреки, че повечето производители се придържат към правилото и не произвеждат бебешки залъгалки и дрънкалки с дребни части, които могат да се погълнат, бъдете внимателни какво купувате. От изключителна важност е  играчките  да са напълно безопасни.

Използвайте предпазители за контактите

Контактите, които се намират на по-ниско, могат да привлекат вниманието на децата. Докато пълзят, малките откриватели са заинтересовани от всичко ново, което да пипнат с малките си пръстчета.

За да изследват на воля, без да изтръпвате всеки път, използвайте предпазители.

Дръжте почистващите препарати на недостъпно място

В периода на прохождане, идва момент да обърнете внимание на препаратите за почистване. Ако досега са били в шкафа под мивката, може би е добра идея да помислите как да го обезопасите. Пълзейки, малчуганът би могъл да стигне до него и да го отвори, проявявайки интерес към шарените бутилки и етикети.

Най-добре, преместете препаратите за почистване на място, където ще са извън обсега на любопитния бебчо.

Използвайте слънцезащитен крем

Бебешката кожа е много нежна и чувствителна и затова се нуждае от повече грижа. Изпотяването е естествен начин на телата ни да се охлаждат, но бебетата не се изпотяват, както възрастните. Ето защо, бъдете внимателни по колко време и при какви температури ги извеждате на разходка.

Педиатрите съветват да използвате слънцезащитен крем за деца над 6 месеца, като за предпочитане е поне фактор 30. 

Слънцезащитният крем не трябва да се използва за деца на възраст под 6 месеца.

Не оставяйте бебето само в банята

Този съвет може да ви се струва ясен по презумпция, но всъщност е прекалено важен, за да не го споменем. Понякога, нещо малко може да ви разсее, като звъненето на телефона, например. Ако къпете малчугана  във вана и ви се налага да изключите фурната или да отворите входната врата, увийте бебето в кърпа и го вземете с вас.

Не го оставяйте само, дори и ако е с по-голям брат или сестра. Децата са си деца и не трябва да ги натоварвате с отговорността за друг човешки живот.

Осигурете идеалното бебешко креватче 

Обърнете внимание, че матракът трябва да е твърд и да няма пространство между него и страните на креватчето. Проверявайте дали не се е счупило или разхлабило нещо, а също и за малки трески. Разстоянието между решетките също има значение. То не трябва да е прекалено голямо, за да не се заклещи бебето.

Педиатрите съветват да го слагате в спално чувалче, вместо да използвате допълнителни завивки. Като цяло, нека креватчето е разчистено, за да има вашето бебе пълноценен и здрав сън.

Купете столче за кола 

За бебета до година и половина е най-добре да вземете седалка, която се монтира с гръб към движението. Когато детето поотрасне, можете да я смените със седалка обърната напред.

Следвайте тези съвети. Те целят да ви напътстват в ежедневните грижи за детето. Тази задача не е лесна, но помнете, че да си родител е дар, а не бреме.

Всеки път, когато малкото създание заспи в ръцете ви или когато се засмее, разбирате, че усилията си заслужават.  

Свързани статии