Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Здрави зъбки

- Категории Майчинство , Новини


Бебешките зъбки са изложени на риск веднага, щом се появят за първи път - което обикновено е около шест месечна възраст. Кариесът на зъбите при кърмачета и малките деца често се дължи на бебешките бутилки и биберони. Най-често се среща в горните предни, но могат да бъдат засегнати и други зъбки. В някои случаи, млечните зъбчета се развалят толкова, че не могат да бъдат спасени и трябва да бъдат отстранени.

Млечни зъбки

Растежът на зъбчетата е един от първите „ритуали“ в живота на едно дете. Въпреки че новородените обикновено нямат видими зъбки, повечето бебешки зъбки започват да се появяват обикновено около шест месеца след раждането. През първите няколко години от живота на детето, всичките 20 бебешки зъба изникват, като повечето деца имат пълния набор на възраст до около 3 годинки. Предните четири зъба на бебето обикновено излизат на около шест месечна възраст, въпреки че някои деца все още нямат първо зъбче до 12 или 14 месечна възраст. При растежа на млечните зъбки, някои бебета стават раздразнителни, губят апетита си или отделят слюнка повече от обикновено. 

Първото посещение при зъболекар

Кога е време да отидете за първи път на зъболекар? Щом се появи първият зъб на вашето дете. Зъболекарите препоръчват първото посещение да се извърши в рамките на половин година след появата на първия зъб, но не по-късно от първия рожден ден на детето. Не чакайте да се появи проблем, за да заведете детето на дентален лекар. 

Въпреки че първото посещение е главно за зъболекаря, който изследва устата на вашето дете и  проверява растежа и развитието на зъбките, също така е и важно да създадете навици у малчугана. За да направите посещението при зъболекаря по-положително:

  Запазете час за преглед при зъболекар сутринта, когато децата са по-спокойни и склонни да „сътрудничат“.

 Запазете всякакви тревоги или притеснения, които имате за себе си. Децата могат да повишат вашите емоции, така че наблягайте на положителните.

  Никога не използвайте зъболекарско посещение като наказание или заплаха.

  Никога не подкупвайте детето си, за да седне на зъболекарския стол доброволно.

  Говорете спокойно с детето си за посещението при зъболекаря. 

  Почиствайте зъбките на детето си и ежедневно му давайте съвети за грижата на зъбките. 

Биберони 

Бебетата и малките деца могат да смучат палци, други пръсти или биберони. Бибероните, потопени в захар, мед, сок или подсладени напитки, могат да доведат до кариес. Кариесът на зъбите може да започне и когато бактериите, преминават от слюнката в устата на майката към бебето. Тоест, когато майката постави в устата си лъжичка за хранене или почисти биберон в устата си, бактериите могат да бъдат предадени на бебето.

Флуор

Флуорът е минерал, който се среща естествено във всички водни източници, включително океани, реки и езера. Флуорът се добавя и към някои води от чешмата, пастите за зъби и водите за изплакване на устата. Кърмачетата и малките деца, които не получават правилно количество флуор, могат да бъдат изложени на повишен риск от кариес, тъй като флуорът помага на зъбния емайл да стане по-устойчив на гниене. 

Бутилираната вода може да не съдържа флуор... Следователно, децата, които редовно пият бутилирана вода или нефлуоридирана вода от чешмата, може да пропуснат ползите от флуорида. 

Няма по-хубаво чувство от това да видиш усмивката на лицето на своето дете. За тази усмивка обаче са необходими здрави зъбки, които изискват грижа и внимание.

Свързани статии