Абонирай се за бюлетин и вземи -10% отстъпка.

Графици за сън и хранене на бебчо - част 2

- Категории Майчинство , Новини

Графици за сън и хранене на бебчо - част 1

Е, изминахте „четвъртия триместър“ и всички изненади, които идват с него - добре дошли на четири и пет месеца! Когато бебето ви е на възраст около пет месеца, вероятно ще видите график с повече специални часове за сън - обикновено две дрямки на ден. Много родители също откриват, че дременето в движение приключва около пет месеца, тъй като вашето дете се нуждае от тихо и тъмно пространство, за да се успокои. Спането по 12 часа на нощ става възможност. Сега е и етапът, когато може да започнете постепенно да въвеждате твърди храни, като зърнени храни за бебета и пюрета, зеленчуци и плодове. Ще разберете, че бебето ви е готово за твърди храни, когато може да седне самостоятелно и да контролира главата и шията си и се интересува дълбоко от тази вкусна храна, която ядете вие.

График за сън: от 4 до 5 месеца

Продължителност на събуждането: около 2 до 3 часа

Продължителност на съня: 2 до 3 дневни дрямки от 20 минути до 3 часа, може да спи до 12 часа през нощта или да се събуди веднъж или два пъти

Общо време за сън: 12 до 16 часа на ден

График на хранене: от 4 до 5 месеца

Кърмене: На всеки 2 до 4 часа или 7 до 12 пъти на ден

Твърди вещества: Въведете ги бавно, като започнете с обогатени с желязо зърнени храни и пюре от зеленчуци, плодове или месо с еднокомпонентна съставка; следете за алергии; без мед, докато навършат поне 12 месеца.

Когато бебето ви е на възраст от шест до девет месеца, дрямките ще продължат да бъдат малко по-предсказуеми, но вашето дете може също да премине от три дрямки до две. Това често означава преминаване към по-ранно лягане, за да могат да получат по-дълъг сън през нощта. Времето за хранене продължава да бъде вълнуващо и разхвърляно, с нови твърди храни и текстури, но кърменето или храненето с адаптирано мляко все още са основният източник на хранене.

График за сън: от 6 до 9 месеца

Продължителност на събуждането: около 2 до 4 часа

Продължителност на съня: 2 до 3 дневни дрямки от 30 минути до 3 часа, може да спи до 12 часа през нощта или да се събуди веднъж или два пъти

Общо време за сън: 12 до 16 часа на ден

График на хранене: от 6 до 9 месеца

Кърмене: Преди да предложите други храни

Твърди вещества: Продължете с обогатени с желязо зърнени храни и пюре от зеленчуци, плодове или месо; започнете да предлагате комбинация от две пюрирани храни. На девет месеца храната може да бъде по-малко пюрирана и малко по-набита по текстура (намачкана с вилица, нарязана или натрошена); и все още без мед, докато навършат поне 12 месеца.

Течности: Продължете кърмата или адаптираното мляко; въведете 100 процента плодов сок само в чаша с отворен плот (не повече от 120 mL)

Между девет и дванадесет месеца бебето вероятно има две твърди и доста предсказуеми дрямки с нощен сън до 12 часа. Но този сън може да бъде прекъснат от очарованието им с техните страхотни нови способности, като пълзене и говорене. В мозъка им се случват толкова много неща, че това нарушава нощния им сън и дрямка. Що се отнася до храната, бебето ви трябва да яде около пет до седем пъти на ден и да се радва на пюре или фино нарязани твърди храни, заедно с кърма и адаптирано мляко.

В този възрастов диапазон се появяват още зъбки (четирите долни резци, ако не са пробили по-рано, и четири горни резци), които могат да причинят хаос при съня. 

График за сън: от 9 до 12 месеца

Продължителност на събуждането: около 3 до 4 часа 

Продължителност на съня: 2 до 3 дневни дрямки до общо 3 часа; може да спи до 12 часа през нощта или да се събуди веднъж или два пъти 

Общо време за сън: 12 до 15 часа на ден 

График на хранене: от 9 до 12 месеца

Кърмене: Преди да предложите други храни 

Твърди вещества: Продължете да тествате нови храни за алергии в продължение на няколко дни; въведете повече трапезни храни и семейни ястия, омекотени, намачкани или нарязани на много дребни парченца; и все още без мед, докато навършат поне 12 месеца.

Течности: Продължете с кърма или адаптирано мляко; въведете краве мляко от 9 до 12 месеца; и 100 процента плодов сок пестеливо и само в чашка.

Свързани статии